28 March 2011

Kenapa aku suka pasar malam


Kat area rumah aku ni, pasar malam dia ada hari hari tertentu je. tak kerap. bila nak tunggu muncul nya hari ada pasar malam ni rasa macam tunggu leap year. ya ! macam tu lah perasaannya.


Rasa iri hati terbit sedikit dari hati bila dengar 'chocolate spread' bercerita yang dekat area Shah Alam bukan sahaja hari kemunculan pasar malam itu diadakan dengan lebih kerap, namun barang jualannya juga berlipat kali ganda banyaknya! huh!! INI TIDAK ADIL!!!


ngapain bisa muncul ketidakadilan yang sedemikian rupa! KENAPA! WHYYYY!! bukan kah penting kesama rataan dalam membentuk ummah 1Malaysia?? sila jawab YAB ADUN Jitra *lakonan bertaraf Oscars hahahahaha


jadinya disini, aku selaku Penggemar Pasar Malam Sedunia (PPMS), ingin berkongsi dengan kome kome sekalian mengenai the reasons why I love going to the black market. lantak laa kalau ada yang rasa ni pointless. aku nak cite jugak! HAHAHA


pasar malam di Jitra. hehehe


1. Makanan yang banyak
di pasar malam terdapat a wide variety of food that you can choose and mostly the food are makanan tempatan. kalau nak cari spaghetti insyaAllah memang takkan jumpa. kalau cari lasagna ke macaroons pon insyaAllah tak jumpa punya. tapi kalau cari putu piring, keropok lekor, apam balik perghh setiap ceruk dapat jumpa. walaupun ada sesetangah makanan tak de dekat pasar malam ni tapi tapi tapi, where else can you find sepanjang jalan penuh dengan makanan? TESCO? I don't think so dude!

nasi ambeng

2. Makanan murah
ye ke makanan murah? ye kot kan. ke kat area aku ni je. maklum la area jitra ni suburbs. suburbs suburbs ni murah sikit ongkos of living. nasi RM2.50 sepolystrene campur air RM1 pastu beli laa kuih 4 for RM1. see, you guys. tak sampai 5 ringgit woi. kalau area area KL tu aku tak tau laa kan. padan muka kome. haha



3. Bukan setakat makanan
barang barang lain pun ada seperti getah rambut, baju bundle, pyjamas, cd dan juga handbag youuu. kalau untuk kanak kanak pula, ada mainan mainan murah dan BELON! best nye kalau dapat belon~ hoho! kalau la aku ni jenih yg tak heran pandangan orang lain, mesti aku nak beli belon satu. HAHAHAHAHA!! cakap pasal belon ni, dulu masa aku kecik kecik kan, aku beli laa belon kat pasar malam. kapal terbang. dah laa mahal tapi rasa bangga bukan kepalang lagi bila dapat bawak belon jalan jalan. kalau nampak kanak kanak sebaya berselisih, eksyen kemain sebab aku ada kapal terbang sebagai accesories. ko ada? hahahahahaha

ye gua tau tak macam pasar malam pon


4. Susana yang meriah
suasana di pasar malam sangat happening. aku cukup suka pergi tempat crowded crowded macam ni. entah kenapa. rasa lively.





the end! and that is why i LOVE going to the night market or any other market especially in overseas.


like this one. how i miss you babe !

3 comments:

ainimohdnoor said...

da lame tak pgi pasar malamm..
sdapnye mknn. lapar :'(

Wan Hafisah Collection's said...

kekkeek...syok weh duk suburbs.sume murah.
duk KL?
hem..mcm akak le..
lebih baik buat sdiri dr beli..

Stazel // Fieq said...

aini : lorh awat tak pi pasar malam. syurga makanan tuu. hahaha

kak wan : best sbb murah je. dari segi variety tu mmg tak le :D