10 June 2010

Ruangan masak-masak

oh! Assalamualaikum warahmatullahi wabarakatuh, (amboi berjela nk menaipnye!)
kepada para pembaca blog ku yang ku kasehi sekalian,
hari ini ingiiiin sekali, Ma'am Besar (gelaran buat diri sendiri hoho!) berkongsi bersama ye, sejenis masakan resepi turun temurun ye, oleh keluarga Tok Samad (tipu) iaitu Jejari Ayam Hot & Spicy. Bukan jari yg melekat kat kaki ayam tu! BUKAN! jgn pikir melalut-lalut pula. Dalam Dewan Bahasa dan Pustaka edisi ter'latest', mengatakan jejari ayam itu boleh juga disebut sebagai Nugget~ (huiih, x ke senang cerita dari awal)

procedure;
1. keluarkan 1 beg Jejari Ayam Ayamas

2.kalau anda baru membelinya dan tidak pernah menggorengnya lagi, gunting beg tersebut dibahagian atas. ATAS ye. ATAS (penekanan perkara yang tak patut :D )

3.dan kalau anda x basuh lagi kuali, ambil sedikit masa dan basuh lah dengan pencuci pinggan mangkuk Sunlight seperti Ma'am Besar tadi! huhuii!!~

4.kemudian letak kuali di atas dapur dan masukkan minyak untuk dipanaskan (tips; pastikan kuali benar-benar kering agar x berlaku letupan bak bom ketika zaman penjajahan jepun)

5.sebaik sahaja panas minyak, masukkanlah Jejari Ayam Ayamas ke dalam minyak tersebut sepantas yang boleh dan larikan diri daripada percikan percikan minyak

6.bila dah agak agak macam reda percikan tu, boleh la kalih kalih kan nugget tersebut dan angkat untuk dihidangkan! Wallaaa.

step 5

step 5 juga :))

hasil seni yang tiada tolok bandingnya! siap untuk dijamah~~

Hoh! hebat sungguh penerangan ak. detail beb~ kagum kagum. . .

3 comments:

pikon cukis said...

hahahahahhah!
ape daaa
kalo yg siap punye mmg le sng tggl grg

nendy~!
kalo kt kedah lauk ape yg special???
ha msk le tuhh
nk taw gakk

JonghunFieq93 said...

hohohoho~~
bio le nk berceghite :D
dengki le tu

kat kedah ni lauk pe je yg special~
maneade pape
kami org kedah mkn lauk negeri lain
mls nk invent2 lauk baru segala!
makan masa u know!
hahahaha

Anonymous said...

hahaha.bnde ni sspe pon blh goreng weh. bdk kcik pon blh. hahaha