09 March 2015

Sentuhan Al Ukht

Aku tak tau kenape, tapi aku macam nak viralkan benda alah ni (baca: tajuk aku tu la). hahaha bajet macam nak jadi trend la tu, padahal menciplak title yang dah sedia ada (which is sentuhan al akh)

Tadi I was scrolling on my facebook newsfeed. actually right now, i am supposed to be doing my PR sebab dapat kuiz rendah masa lab act, but since i dont know how to do and what to do, i became so easily distracted lah. and then i saw a post by kak mimi.

Kak mimi is a kakak yang study dekat Leeds. i think she took engineering, or maybe its chemical engineering. i forgot. but she was my first murobbi sebenarnya.

When i was 18, i went to UK right? ingat tak u guyssss (bajet nyew kaww). boleh la refer blog post aku yang lama lama dan merepek itu. dulu, when i was staying at my mak su's house, sometimes like once a week, or two weeks, me and iffah would go to usrah. but at that time i don't know its usrah, and iffah never told me either. so the first time i went there, i didn't bring anything. tapi masa seken time tu aku dah bijak dah. dah tahu kena bawak al quran terjemah. huyooo dasat kan aku pick up. lewlz.

And personally, bila aku joined that meetings, i was kinda confused. actually aku tak ingat sangat pun ape yang aku buat dekat dalam usrah tu, dan surah apa yang dapat, tapi yang aku ingat is there were like a few people. maybe its 5 kut, and kak mimi would share some ayahs. masa mula mula tu aku lost. dah laa segan kot sebab aku dah la budak paling muda, walaupun dengan iffah lah. iffah lain cerita sebab dia dah lama kenal akak akak tu. and the akak akak was like 22-23 macam tu. inferior teman.

Tapi lama lama aku rasa best la pulak. walaupun bukannye seminggu sekali pun, and masa tu the last usrah yang i attend, masa tu baru aku terbukak mulut nak bertanya. nampak tak, masa tu iolls dah mula nampak sikit dan dah start berani nak tanya, tapi apakan daya lepas tu aku dah balik ke Malaysia.

Mase tu la first aku dapat sentuhan al ukht (see what i just did there?). dah la masa tu deme sambut birthday aku. bagi hadiah pulak tu, pandai deme DF yer :p

Sape je tak suka kan. tambah tambah aku, yang mudah tersentuh dengan kebaikan orang ni, lagi la interested.

Well sebenarnya apa yang aku nak sampaikan ialah, asbab tu kita kene cari. dan buat. jangan pandang rendah atau tak yakin dengan usaha kita sendiri. Allah suruh buat je, yang lain serahkan pada Dia. kalau Allah nak bagi, Allah bagi dan itu sebenarnya bukan disebabkan hasil usaha kita pun. takkan pula kita nak cakap, budak ni dapat hidayah sebab haritu aku masak kek bagi dia. tak kan? huhu. tapi Allah nak kita cuma usaha semana yang kita rasa betul dan efisien untuk menarik mad'u kejalanNya.

Kadang kite selalu fikir, "ahh takkan nak masak lagi untuk usrah, kang anak usrah datang semata mata nak makanan je"
ni contoh je la. rasanya ramai boleh relate kot, tapi kan, mana tahu sebab adik tu memang tertarik dengan cara kita yang tu, dan kemudian nak dijadikan cerita, Allah buka kan hati dia time time tu jugak. who knows. yang penting, nama kita ada terpalit sedikit, sebagai hamba Allah yang secara tak langsung memberi ruang untuk adik tu terkesan dengan DnT. ok tu je kot, aku rasa nak start sambung kerja balik. babai

Wallahu'alam

1 comment:

AS said...

Hi, I came across your blog and I enjoyed reading your amazing stories. Interested to collaborate? Email me at nurul.aini@zalora.com.my. I couldn't find your email so I am leaving a comment to u. Hope to hear soon. Thanks! Ps: this is NOT a spam yah haha :)